AMBULANTA ZA STOPALO

Poliklinika Victus

Iskustvo, znanje i etičnostAmbulanta za stopalo


Medicinski problemi i tegobe stopala danas su češći nego ikad prije. Najčešće tegobe stopala su različiti bolni sindromi povezani s današnjim načinom života. U našoj Poliklinici možete uz pregled i konzervativno liječenje bolnih stanja stopala dobiti stručne preporuke i upute o mogućnosti korekcije statike i pomagalima koja olakšavaju bolna stanja stopala. Uz to možete dobiti stručno medicinsku uslugu kirurškog liječenja uraslog nokta i kurjeg oka kao najčešćih bolesti stopala koje u pravilu najčešće zahtijevaju kirurško liječenje.

Uzroci su tijesne cipele, abnormalan hod (npr. hodanje na prstima), debeli prsti ili urođene varijacije građe prsta. Posljedično dolazi do infekcije uzduž žljebića nokta. Bol se javlja pri vršku, ili rjeđe uzduž čitavog žljebića. U početku se osjeća tek nelagoda, posebno pri nošenju određene obuće, dok se u kroničnim slučajevima stvara i granulacijsko tkivo, naročito u mladih.
Klavus (clavus, kurje oko) je cirkumskriptno, hiperkeratotično, konusno zadebljanje kože, čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema dermisu. Nastaje kao dobro ograničena hiperkeratoza zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva ispod kojih se nalazi tvrda podloga. Izaziva jaku bolnost i otežani hod kod uznapredovalih slučajeva.
Dijabetsko stopalo koristimo kao naziv za kronične rane stopala i potkoljenice. Radi se o složenim komplikacijama dijabetesa koja zahtijeva multidisciplinarni pristup liječenju.
 

LIJEČENJE URASLOG NOKTA


Dijagnoza je klinička. Crvenilo, otok i bolnost ukazuju na paronihiju.

Konzervativno liječenje – mehanička dekompresija oboljelog mjesta i kod jače upale antibiotik.

Kirurško liječenje – najčešće:

  • kod blažih slučajeva ekscizija dijela uraslog nokta u lokalnoj anesteziji
  • kod recidiva ili uznapredovalih slučajeva: klinasta resekcija nokta kojom se u lokalnoj provodnoj anesteziji u bloku izrezuje urasli dio nokta, podležeći matriks nokta kao i granulacijski promijenjeni dio okolne kože.

 

Dijabetsko stopalo

Kronične rane stopala i potkoljenice.
U našoj ambulanti može se provoditi redovito ili povremeno previjanje akutnih ili kroničnih rana prema dogovoru.

LIJEČENJE KURJEG OKA

Konzervativno liječenje: Uporabom lijekova koji otapaju roževinu - keratolitička sredstva, često sadrže salicilnu kiselinu. Mogu se primijeniti u obliku paste koja se dodirom suši ili se na područje može staviti uložak koji sadrži lijek. Međutim, ako se keratolitička sredstva ne primijene pažljivo, kiselina može oštetiti priležeće normalno tkivo. Mogu se stanjiti i kamenom za vrijeme kupanja. Korištenje različitih flastera koje smanjuju kronični natisak i nošenje ortopedskih uložaka.

Kirurško liječenje: Ekskohleacija - kirurški postupak u lokalnoj anesteziji kojim se u cijelosti odstranjuje klavus. Oporavak je brz, uz nastavak korištenja flastera i drugih pomagala radi sprječavanja nastanka recidiva na mjestu kroničnog natiska stopala.

1
Plantarni fascitis - Konzervativno liječenje
2
Metatarzalgija - Konzervativno liječenje

Dr. Dražen Đurović

Specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije


Rođen u Zagrebu 1970 gdje je i završio Medicinski fakultet. Specijalizirao Opću kirurgiju u KB Sestre Milosrdnice. Užu specijalizaciju iz Plastične kirurgije završio u KB Dubrava.

Autor je i koautor u desetak radova iz područja kirurgije dojke i traumatologije. Najveći dio radnog vijeka posvetio je dijagnostici i liječenju raka dojke, kako kroz UZV dijagnostiku i preglede tako i kroz minimalno invazivnu te rekonstrukcijsku kirurgiju dojke.

Primum non nocere
gdpr-image
Poliklinika Victus upotrebljava kolačiće kako bi Vam osigurala kvalitetno iskustvo na stranici. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe i da ste suglasni ste sa našom Politikom privatnosti.
Pročitaj više