AMBULANTA ZA ŠAKU

Poliklinika Victus

Iskustvo, znanje i etičnostAmbulanta za šaku


Kirurgija šake predstavlja dio kirurgije koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti i ozljeda šake. U navedeno područje spada prvenstveno kirurško liječenje brojnih kompresijskih neuropatija šake i gornjeg ekstremiteta kao što je sindrom karpalnog kanala, liječenje tumora šake (ganglion ciste), liječenje ozljeda i bolesti tetiva (škljocajući prst), kirurško liječenje bolesti kao Dupuytrenova kontraktura šake i slično. Prepoznajući specifičnosti ove problematike Poliklinika Victus ima zasebnu Ambulantu za liječenje šake.

Ganglioni predstavljaju 70 % svih tumora mekih tkiva u području šake. Češće se javljaju kod žena. Ispunjeni su gelatinoznom masom, kuglastog su oblika s vratom koji komunicira s zglobom ili tetivnom ovojnicom. Najčešće se primijete u području ručnog zgloba kao izbočenja od nekoliko mm. do nekoliko cm., koja su očitija nakon fizičkih napora. Može ih biti i nekoliko na šaci na istom ili različitim mjestima. Simptomi ovise o lokalizaciji tumora. Obično ne izazivaju simptome, ali kod nekih lokalizacija čak i vrlo mali ganglioni izazivaju jaku bol i trnjenje u području šake ili nekih prstiju.
Karpalni kanal anatomska je struktura koja se nalazi na dlanu u području ručnog zgloba. Tvore ga kosti zapešća i poprečni karpalni ligament. Sindrom karpalnog kanala javlja se kao posljedica pritiska okolnih struktura, najčešće sinovijalnih ovojnica ostalih tetiva na živac (nervus medianus) koji kroz ručni zglob prolazi prema šaci. Simptomi se uočavaju postupno. Najprije se javlja ukočenost, pa nejasna bol i trnci u ručnom zglobu koja se širi na šaku i podlakticu. Ako je kompresija dugotrajna ili intenzivna dolazi do promjena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima te slabljenja i gubitka osjeta.
Škljocavi prst je poremećaj kod kojeg jedan od prstiju šake zapinje i otežano se izravnava pri čemu se čuje škljocanje. Češće zahvaća palac, srednji prst ili prstenjak. Do ovog poremećaja dolazi zbog suženja ovojnice (tvz. A1 pulley) koji okružuje tetivu prsta. Poremećaj je češći kod žena i osoba s dijabetesom.
Simptomi:
  • ukočenost i otežana pokretljivost prsta, posebice ujutro
  • osjećaj pucketanja (preskakanja) tijekom pokreta
  • osjetljivost na dodir ili pojavljivanje kvržice na dlanu, pri dnu prsta
  • uklještenje prsta u savijenom položaju uz škljocanje pri pružanju prsta
Progresivna kontraktura palmarne fascije s fleksijskim deformitetima prstiju. Jedan je od najčešćih deformiteta šake; incidencija je viša u muškaraca i raste nakon 45 god. Specifični čimbenik koji dovodi do zadebljanja i skupljanja palmarne fascije je nepoznat. Bolest je nasljedna i sklona ponavljanju neovisno o primjenjenoj metodi liječenja.
Upalne bolesti prstiju. Zbog izloženosti prstiju i čestih većih ili manjih ozljeda, te otvorenog puta ulasku infekcije, prsti šake često su sijelo upalnih bakterijskih procesa. Najčešći uzročnici su stafilokoki i streptokoki.
 

LIJEČENJE CISTIČNIH TUMORA


Nekirurško liječenje uključuje punkciju tumora s odstranjanjem gelatinoznog sadržaja te primjenu elastičnoga kompresivnog zavoja tijekom kraćeg razdoblja. Vjerojatnost ponovnog javljanja tumora uklonjenih ovom metodom je preko 80% jer se tom metodom ne uklanja komunikacija između zgloba i tumora.

Kirurškim liječenjem postižemo puno veći postotak izlječenja jer prekidamo komunikaciju s zglobom. Samim zahvatom uklanjamo ganglion u cijelosti s pripadajućim vratom. Zahvat izvodimo u lokalnoj anesteziji u beskrvnom polju.

 

Cistični tumori ili ganglioni

Ganglioni predstavljaju 70 % svih tumora mekih tkiva u području šake. Obično ne izazivaju simptome, ali kod nekih lokalizacija čak i vrlo mali ganglioni izazivaju jaku bol i trnjenje u području šake ili nekih prstiju.

LIJEČENJE KARPALNOG KANALA

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i elektromioneurografske (EMNG) analize. Ako se sindrom počne liječiti na vrijeme, postotak izlječivosti je izuzetno visok.

Konzervativno liječenje: Postavlja se lagana, neutralna udlaga (SL. 42–4), posebno noću, i ordiniraju blagi analgetici (npr. paracetamol, NSAR). Ako te mjere nisu dovoljne, u karpalni tunel injicira se kortikosteroid.

Kirurško liječenje: Operacijski zahvat se sastoji od reza na šaci u području karpalnog kanala koji se pažljivo presjeca te se oslobađa živac od pritiska. Zahvat se izvodi u lokalnoj provodnoj anesteziji.

LIJEČENJE "ŠKLJOCAVOG PRSTA"

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničkog pregleda.

Konzervativno liječenje:

  • Odmor – najmanje tri ili četiri tjedna izbjegavajte aktivnosti koje zahtijevaju često i čvrsto hvatanje predmeta te dulje korištenje vibrirajućih ručnih strojeva (npr. bušilice).
  • Vježbe istezanja – lagane vježbe istezanja koje će olakšati i održavati mobilnost prstiju.
  • Protuupalni lijekovi - najčešći konzervativni tretman. Kod pacijenata koji nemaju dijabetes to je učinkovita metoda liječenja u čak 90% slučajeva. Ponekad je potrebna ponovljena injekcija.

Kirurško liječenje:
Discizija A1 pulleya – kirurško presijecanje vezivne ovojnice koja spriječava normalno gibanje prsta u zglobu. Zahvat se izvodi u lokalnoj provodnoj anesteziji. Ovim zahvatom trajno se uklanja uzrok problema uz određeno kraće vrijeme potrebno za oporavak šake i funkcije prsta.

LIJEČENJE DUPUYTRENOVE KONTRAKTURE

Konzervativno liječenje: U ranim stadijima bolesti - injekcije protuupalnog lijeka lokalno u više ciklusa aplikacije.

.

Kirurško liječenje: U uznapredovalom stadiju bolesti – ekscizija u cijelosti svih patološki promijenjenih dijelova palmarne aponeuroze uz plastiku kože radi spriječavanja moguće kontrakture

LIJEČENJE UPALNIH BOLESTI PRSTIJU

Panaricij, paronihija, palmarni apsces.

Upalni bakterijski procesi šake zahtijevaju brzo i energično kirurško i antibiotsko liječenje, uz opsežnu inciziju, toaletu, debridman, uzimanje brisa i antibiotsko liječenje. U nastavku slijedi imobilizacija šake i redovito previjanje rane.

1
Kirurško liječenje kompresijskih neuropatija
2
Liječenje tumora šake
3
Liječenje ozljeda i bolesti tetiva
4
Kirurško liječenje bolesti

Dr. Dražen Đurović

Specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije


Rođen u Zagrebu 1970 gdje je i završio Medicinski fakultet. Specijalizirao Opću kirurgiju u KB Sestre Milosrdnice. Užu specijalizaciju iz Plastične kirurgije završio u KB Dubrava.

Autor je i koautor u desetak radova iz područja kirurgije dojke i traumatologije. Najveći dio radnog vijeka posvetio je dijagnostici i liječenju raka dojke, kako kroz UZV dijagnostiku i preglede tako i kroz minimalno invazivnu te rekonstrukcijsku kirurgiju dojke.

Primum non nocere
gdpr-image
Poliklinika Victus upotrebljava kolačiće kako bi Vam osigurala kvalitetno iskustvo na stranici. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe i da ste suglasni ste sa našom Politikom privatnosti.
Pročitaj više